Intranet Areál web

Obezita a metabolický syndrom


Dnes častá kombinace přejídání a nedostatku pohybu vážným způsobem vychyluje energetickou rovnováhu organizmu.

Přebytečná energie je ukládána zejména v podobě lipidových zásob v tukové tkáni. Současně ale roste množství nežádoucích lipidů v dalších tkáních a v krvi. S obezitou je proto spojen komplex zdravotních poruch souhrnně nazývaný metabolický syndrom. Některé z těchto nemocí podrobně studujeme (např. hypertenzi, aterosklerózu, inzulínovou rezistenci, diabetes 2. typu).

Při boji s obezitou je velká pozornost věnována bílé tukové tkáni a možnosti stimulovat zde odbourávání lipidů. Pátrání po přirozených látkách zvyšujících spalování lipidů v bílé tukové tkáni nás přivedlo ke studiu ω-3 polynenasycených mastných kyselin (ω-3 PUFA), bohatě zastoupených např. v rybím oleji. Pochopení mechanizmů působení těchto mastných kyselin na náš metabolizmus by nám mohlo pomoci lépe využít těchto látek při prevenci a především pak léčbě obezity.

 

Pro studium obezity nám jako experimentální model slouží obézní myš. Počítačová tomografie určená pro malá zvířata (μCT) nám umožňuje porovnat tuková depa hubené a obézní myši (tuk červeně, kosti žlutě).

 

Vědecká oddělení:

BIOLOGIE TUKOVÉ TKÁNĚ

GENETIKA MODELOVÝCH ONEMOCNĚNÍ