Intranet Areál web

Aktuality

Pozvánka na přednášku "Mateřské mléko - bílé zlato" (26.3. 2024)

Dovolujeme si vás pozvat na přednášku "Mateřské mléko- bílé zlato". Přednáší: Ondřej Kuda (FGÚ AV ČR) a Marcela Křížová (Ústav pro péči o matku a dítě)
Přednášku pořádá FGÚ v rámci cyklu "Lidské tělo ve zdraví i nemoci". Cyklus přednášek "Lidské tělo ve zdraví i nemoci" přibližuje zkoumání podstaty závažných onemocnění člověka v laboratořích FGÚ a zároveň představuje vzájemnou a nepostradatelnou spolupráci vědců s klinickými lékaři. 

Nezapomínejme na Alzheimera (12.3. 2024)

Nejen v souvislosti s Týdnem mozku přinášíme zamyšlení na aktuální téma. Jak je u nás Alzheimerova choroba rozšířená? Kolik lidí ji má – a přibývá jich? Jak to v současnosti vypadá s léky na Alzheimerovu chorobu? Pomáhají některé léky aspoň trochu? A co naše osobní prevence. Jak bychom měli žít a na co skutečně dbát? O tom všem hovoří Tomáš Petrásek z Fyziologického ústavu v pořadu Planetárium Českého rozhlasu

70 let Fyziologického ústavu AV ČR (11.3. 2024)

Fyziologický ústav Akademie věd České republiky byl založen před sedmdesáti lety, 1. ledna 1954, v rámci (tehdy ještě Československé) Akademie věd. Od té doby se systematicky věnuje výzkumu v oblasti normální i patologické fyziologie. Stále více do hloubky charakterizujeme základní biologické mechanismy se vztahem k člověku a medicíně. Za těch sedmdesát let, které od založení ústavu uplynuly, naše společnost výrazně zestárla a ztloustla. Moderní medicína tak čelí novým výzvám v podobě zvýšeného náporu tzv. civilizačních onemocnění. Hlavním současným cílem Fyziologického ústavu AV ČR je právě výzkum příčin vzniku těchto neinfekčních onemocnění, spojených s obezitou a stárnutím.

K letošnímu 70. výročí založení ústavu připravujeme řadu aktivit. První z nich je série čtyř článků na aktuální výzkumná témata, která vyšla v časopise Vesmír (3/2024):

70 let Fyziologického ústavu AV ČR: Pomáháme odhalovat podstatu závažných onemocnění (Jan Kopecký)

Padesát odstínů malých šedých buněk (Helena Janíčková)

Epitranskriptom: klíč ke zdravému srdci? (Daniel Benák a Markéta Hlaváčková)

Inzulinem to nekončí: Zdravé beta-buňky jsou budoucností léčby diabetu (Lydie Plecitá Hlavatá)

 

 

Začíná Týden mozku! (11.3. 2024)

Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách, který je součástí Brain Awareness Week (BAW) – celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku. Tradici Týdne mozku v České republice inicioval a založil český neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998. 

25. ročník festivalu se koná od 11. do 17. března 2024. Objevte, jak funguje váš mozek, co se skrývá za jeho složitými mechanismy a jak můžete péčí o něj zlepšit svůj život. Zažijte nezapomenutelný zážitek plný inspirace, poznání a zábavy! 


Fyziologický ústav si vás dovoluje pozvat na tři přednášky:
Paměť, věk, a Alzheimerova nemoc: čelíme výzvám stáří

pondělí 11. 3., 14:00/ Praha 1, Národní 1009/3, Akademie věd ČR, sál č. 206

přednáší: ALEŠ STUCHLÍK 


Regulace mikrotubulů – mezi vývojem mozku a neurovývojovými poruchami

úterý 12. 3., 9:00 / Praha 1, Národní 1009/3, Akademie věd ČR, sál č. 206

přednáší: MARTIN BALAŠTÍK


Jak vzpomínky přecházejí z krátkodobé do dlouhodobé paměti

čtvrtek 14. 3., 14:00 / Praha 1, Národní 1009/3, Akademie věd ČR, sál č. 206

přednáší: JAN SVOBODA


Na naše přednášky (i většinu dalších akcí) je třeba si rezervovat místo, vstup je ovšem tradičně zdarma!! Těšíme se na vás! 

Program

 

Dva řešitelé z FGÚ uspěli v soutěži MŠMT Inter-Excellence II USA (19.12. 2023)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlasilo výsledky veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích LUAUS24 (bilaterální projekty Česká republika – Spojené státy americké) v programu podpory mezinárodní spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích INTER-EXCELLENCE II (kód: LU), podprogramu INTER-ACTION pro projekty s dobou řešení 2024-2028. Z celkem osmi podaných projektů uspěli dva řešitelé z FGÚ se svými projekty "Nové metabolické cesty pohybu lipidů"  (řešitel: RNDr. Ondřej Kuda, Ph.D.) a "Klinická metabolomika a lipidomika jako inovativní nástroje pro diagnostiku a charakterizaci onemocnění srdce a ledvin" (řešitel: doc. Ing. Tomáš Čajka, Ph.D.). Oběma řešitelům gratulujeme!

Alexandra Ptáková obdržela cenu rektorky za mimořádný vědecký výsledek v rámci účelové podpory Grantové agentury Univerzity Karlovy (20.11. 2023)

V pátek 17. listopadu 2023 obdržela Alexandra Ptáková ve Velké aule Karolina Cenu rektorky za absolutně nejlepší vědecký projekt v rámci účelové podpory GA UK. Toto prestižní ocenění bylo uděleno u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. Publikace, na základě kterých byla cena udělena vznikly v oddělení buněčné neurofyziologie ve Fyziologickém ústavu. 

Ptáková; Alexandra - Mitro; Michal - Zímová; Lucie - Vlachová; Viktorie . Cellular context determines primary characteristics of human TRPC5 as a cold-activated channel . Journal of Cellular Physiology. 2022; 237(9); 3614-3626. DOI IF = 5.6 

Zimová; Lucie - Ptáková; Alexandra - Mitro; Michal - Krůšek; Jan - Vlachová; Viktorie . Activity dependent inhibition of TRPC1/4/5 channels by duloxetine involves voltage sensor-like domain . Biomedicine & Pharmacotherapy. 2022; 152(August)); 113262. DOI IF = 7.5

Helena Illnerová v dokumentárním cyklu Babylon (1.11. 2023)

Fyzioložka, bioložka, která jako první na světě objevila závislost funkce biologických hodin v mozku savců na délce dne během ročních období, ale také vášnivá skautka. To je bývalá předsedkyně Akademie věd ČR, Helena Illnerová, jejíž život je úzce spjatý s Fyziologickým ústavem, kde v roce 1961 začínala svou vědeckou kariéru. Právě jí je věnován jeden z dílů dokumentárního cyklu Babylon, který měl v České televizi premiéru 28.10.2023.

Kateryna Semenovykh získala Pamětní grant Martiny Roeselové (20.12. 2022)

Pamětní grant Martiny Roeselové je určen pro postgraduální studentky a studenty a začínající vědkyně a vědce v oblasti přírodních věd, kteří se snaží skloubit kompetitivní vědeckou činnost s kvalitní péčí o dítě v předškolním věku. Nadační fond IOCB Tech jím podpoří 10 nadějných tváří české vědy ročním stipendiem 150 tisíc korun. Stipendium na rok 2023 při slavnostním ceremoniálu v pátek 16. prosince 2022 obdržela i Kateryna Semenovykh z Fyziologického ústavu AV ČR. Gratulujeme!

Čtyři významní vědečtí pracovníci FGÚ oslavili svá jubilea (13.12. 2022)

V pondělí 12. prosince proběhl předvánoční seminář „Vědecká stopa práce čtyř osobností Fyziologického ústavu“ věnovaný Jaroslavě Folbergrové, Heleně Illnerové, Zdeňku Drahotovi a Pavlu Marešovi. Večer byl poctou těmto čtyřem osobnostem, jejichž život je neodmyslitelně spjat s Fyziologickým ústavem. K jejich významným životním jubileím ještě jednou gratulujeme.

zleva: Z. Drahota, H. Illnerová, J. Folbergrová, P. Mareš

Výsledky bibliometrické analýzy M17+ (8.12. 2022)

Fyziologický ústav AV ČR, v.v.i. (dále jen FGÚ) se zařadil mezi nejlépe hodnocené výzkumné organizace v rámci bibliometrického hodnocení publikací za období 2016-2020 v systému M17+. V komisi příslušného odborného panelu Basic medicine byl zejména pozitivně hodnocen vysoký počet vysoce kvalitních publikací v prvním kvartilu časopisů (Q1) podle parametru article influence score (AIS) s korespondujícím autorem z FGÚ (55%). Jak je uvedeno ve zprávě komise, informace o korespondujícím autorovi je zásadní pro určení vedoucího spolupracujících týmů, kdo je původcem projektu a kdo celý projekt řídí. Výborné výsledky  tohoto hodnocení tak potvrzují významnou  pozici FGÚ v oblasti biomedicínského výzkumu v České republice a důležitou roli vědců v FGÚ při  charakterizaci komplexních mechanismů vzniku a možné terapie řady závažných civilizačních onemocnění.

Od letošního roku  bude výzkum v této oblasti posílen účastí většiny vědeckých týmů FGÚ v jednom ze dvou strategických  projektů podporovaných z prostředků Evropské unie prostřednictvím Next generation EU EXCELES, Národním institutu pro výzkum metabolických a kardiovaskulárních onemocnění (CarDia) a Národním ústavu pro neurologický výzkum (NÚNV). Partnerství FGÚ v těchto dvou projektech umožní prohloubit spolupráci mezi základním a klinickým výzkumem a zlepší kvalitu biomedicínského výzkum v celé  České republice.

Veronika Palůchová obdržela Cenu Josefa Hlávky (30.11. 2022)

Ve středu 16. listopadu 2022 obdržela Veronika Palůchová v prostorách zámku Lužany Cenu Josefa Hlávky. Toto prestižní oceněni je určeno nejlepším studentům, či absolventům pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladým vědeckým pracovníkům Akademie věd České republiky. Cena Josefa Hlávky je, na uctěni památky známého českého architekta, stavitele a mecenáše, každoročně předávána na jeho zámku v Lužanech u Přeštic, v předvečer oslav státního svátku 17. listopadu. 

Veronika Palůchová (na fotografii druhá zprava)

Skvělé první místo studenta Martina Kubeše, který svou stáž v rámci projektu Otevřená věda absolvoval v FGÚ (29.11. 2022)

Na závěrečné konferenci projektu Otevřená věda  24. 11. 2022 zvítězil student Gymnázia Čáslav Martin Kubeš, který absolvoval svou stáž na Fyziologickém ústavu.  Martin Kubeš se umístil na 1. místě v kategorii Věd o živé přírodě se svou prezentací s názvem "Kationty – klíčové prvky pro život eukaryotních buněk". Stáž absolvoval v laboratoři Membránového transportu pod vedením Ing. Olgy Zimmermannové, Ph.D. Martinovi srdečně gratulujeme!

Vojtěch Vyklický uspěl v projektu JUNIOR STAR vyhlášeném GA ČR (7.11. 2022)

Vojtěch Vyklický uspěl v grantové soutěží vyhlašené Grantovou agenturou České republiky (GA ČR) se svým projektem "Konformační dynamika NMDA receptorů: od struktury k funkci a farmakologii". GA ČR bude od příštího roku financovat 10 nových projektů EXPRO a 23 projektů JUNIOR STAR. Obě prestižní soutěže mají za cíl nadstandardními podmínkami podpořit vědeckou excelenci – EXPRO jsou určeny pro zkušené vědce, kteří mají přelomovou myšlenku, zatímco JUNIOR STAR umožní vynikajícím začínajícím vědcům věnovat se vlastním badatelským tématům. Na pětileté projekty připadne celkem téměř miliarda korun. V rámci soutěží EXPRO a JUNIOR STAR jsou vždy podpořeny pouze ty nejlepší projekty, které získali podporu mezinárodních hodnoticích panelů. Jejich řešitelé mají lepší podmínky podpory v průběhu pětileté doby řešení. 

Lucie Bačáková obdržela prestižní Akademickou prémii (7.11. 2022)

Lucie Bačáková získala prestižní Akademickou prémii – Praemium Academiae pro rok 2022. Smyslem Akademické prémie, jako přísně výběrového nástroje finanční a morální podpory vědecké excelence v Akademii věd ČR, je podpořit vynikající vědecké osobnosti, které jsou nositeli výzkumu na špičkové mezinárodní úrovni, a vytvořit jim takové podmínky, v nichž by mohli lépe rozvinout svůj potenciál ve prospěch Akademie věd ČR a celé české vědy. Gratulujeme doc. Bačákové i celému jejímu týmu!

Načíst další