Intranet Areál web

Nedávná publikace: Increased Sensitivity of the Circadian System to Temporal Changes in the Feeding Regime of Spontaneously Hypertensive Rats - A Potential Role for Bmal2 in the Liver


Polidarová, L., Sládek, M., Nováková, M., Parkanová, D. & Sumová, A. Increased Sensitivity of the Circadian System to Temporal Changes in the Feeding Regime of Spontaneously Hypertensive Rats - A Potential Role for Bmal2 in the Liver. PLoS One 8, e75690 (2013). 

 

Spontánně hypertenzní potkan (SHR) je inbrední laboratorní model s řadou metabolických poruch. V předchozí práci jsme ukázali, že u něj také dochází k narušení cirkadiánního systému, které způsobuje předbíhání hodin a desynchronizaci periferních orgánů. V této práci popisujeme zvýšenou citlivost cirkadiánního systému tohoto kmene potkana k časovému omezení příjmu potravy a souvislost této citlivosti s aktivitou genu Bmal2 v játrech.

 

 

Denní rytmus proteinu BMAL2 v játrech je u SHR předběhnutý (A, B). Pohybová aktivita před tím, než je dostupná potrava (C), je u SHR výrazně vyšší.