Intranet Areál web

Aktuality

Implantáty - ano, ale jen kvůli zdraví (1.7. 2024)

Zdá se, že dnes je to už běžná věc, nad kterou uvažuje mnoho žen převážně z kosmetických důvodů - prsní implantáty. Lidské tělo je docela dobře přijímá. Přesto jde stále o cizí těleso, které může měnit polohu, praskat, rozpadat se. I proto je namístě zvážení všech pro a proti. Lucie Bačáková z Fyziologického ústavu AV ČR však varuje před zbytečnými zásahy a říká: "Implantáty - ano, ale jen kvůli zdraví". V tomto tématu je velmi důležité dělat osvětu, proto doc. Bačáková poskytla rozhovor týdeníku Blesk pro ženy, jehož každé číslo přečte téměř 600 tisic čtenářů. 

Obezita - závažný problém současné doby (17.6. 2024)

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita je nemoc, kterou významně ovlivňují geny a částečně životní styl. Zároveň spouští mnoho dalších nemocí. Jak ji léčit? A proč jde obézním lidem hubnutí výrazně hůř než ostatním? Na tyto otázky odpovídá Petr Zouhar z oddělení Biologie tukové tkáně ve Fyziologickém ústavu AV ČR.

Celý rozhovor

Náhradní cévy z pupečníku (6.6. 2024)

Díky tkáňovému inženýrství dnes můžeme nahrazovat cévy, chrupavky, klouby, srdeční chlopně a celou řadu dalších částí těla, které v lidském organismu selhávají. Touto problematikou se na Fyziologickém ústavu zabývá laboratoř Biomateriály a tkáňové inženýrství, kterou vede Lucie Bačáková. Co si myslí o rychlém pokroku v oblasti tkáňového inženýrství, vynalezení náhradních orgánů aplikovatelných člověku a proč má smysl pokračovat ve výzkumech, které by se mohly stát realitou v daleké budoucnosti? To vše se dozvíte v obsáhlém rozhovoru, který doc. Bačáková poskytla pro časopis Zázraky medicíny.

 

Veletrh vědy přilákal téměř 60 tisíc milovníků vědy (3.6. 2024)

Veletrh vědy, který proběhl minulý týden v PVA Letňany, navštívilo neuvěřitelných 58 000 NÁVŠTĚVNÍKŮ! Na stánku Fyziologického ústavu se návštěvníci mohli dozvědět, jak vzniká epilepsie, Alzheimerova choroba nebo cukrovka. Vyzkoušeli si, jak se dokáží orientovat ve vlastním těle, mohli si zkusit vyluštit vědeckou křížovku, sestavit model srdce či mozku nebo si připravit svůj preparát a podívat se na něj pod mikroskopem. Atmosféra na veletrhu byla perfektní a my už se těšíme na další ročník!

     

    

170 000 zhlédnutí rozhovoru s Lucií Bačákovou. Téma? Implantáty! (7.5. 2024)

Téměř 170 000 lidí na sociálních sítích zaujalo téma implantátů, které v rozhovoru přibližuje Lucie Bačáková z Fyziologického ústavu. Implantáty neslouží k tomu, aby spasily lidstvo, ale pouze jako poslední stupeň, když u pacienta selhala léčba i prevence. Podle ní by se lidé měli vyhnout tomu, aby sahali po implantátech pouze pro zkrášlování. Pro tělo jsou cizorodá věc. A dochází v něm k biochemickému i mechanickému namáhaní implantátu. Časem se tak z něj začnou uvolňovat mikro i nanočástice. U všech implantátů hrozí riziko nežádoucích projevů a nutnosti reoperací. Celý rozhovor

Načíst další